Proposed Residence Hall

Swarthmore College

X

WHEN INTRODUCING LARGE BUILDINGS into an intimate campus setting, significant consideration must be given to appropriately negotiating scale, proportion, textural character and the creation of a sense of place. In this case, the insertion of a large 100-bed apartment-style residence hall into the context of three 1920s era, beautiful stone residence halls and a handsome shingle-style community center presented many challenges. Further, the site is located at the southern edge of a prestigious traditionally-planned liberal arts college and near the town and gown commercial street. The design proposes four, small “apartment houses” joined by connectors composed of circulation, social spaces, study areas and stairs. Each “house” is carefully positioned to create exterior environmental nodes that form a gateway terrace for the residence hall community and open space to be shared by students living in all residence halls.

Proposed Residence Hall

Swarthmore College

Enlarge < > Info